parallax background

Szakács – Kitartás, Türelem, Fejlődés

Animációs filmkészítő – A Simpson család, a sárga szín és Csupó Gábor
március 9, 2014
Kutyakiképző – A kutyák és a gazdájuk legjobb barátja
február 10, 2018
 

Hogyan legyél kiváló szakács?

Sokaktól csak azt halljuk, hogy milyen nehéz a szakács szakma és mennyi küzdelem árán lehet feljebb jutni a ranglétrán. Mi azért nem ezekről szeretnénk itt beszélni.

Néhány fontos alaptulajdonság ehhez a szakmához:

- legyél nyitott az új dolgokra
- törekedj a folyamatos fejlődésre
- mindig legyél precíz
- tudj csapatban dolgozni
 
mak_bistro_logo_220x200

Deli János (Mák bisztró étteremvezető)

"Ahhoz, hogy valaki jó szakács legyen, iszonyú nagy önfegyelem kell, szakmai alázat, szorgalom, precizitás és türelem. Nagyon pontosnak kell lennie, hogy mindig ugyanazt tudja nyújtani, hogy az apró részletek is mindig ugyanolyan tökéletesek legyenek." (Mák bisztró)
 

A hátrányokat sem hátrányként fognám fel, inkább úgy mondanám, hogy türelmesnek kell lenni és folyamatosan fejlődni kell: egy szakács tanfolyam elvégzése után annak kevés az esélye, hogy egyből az álmaid állását fogod kapni.

Ha már felvesznek egy konyhába dolgozni, annak is örülj, mert már jó úton jársz. A lényeg, hogy gyűjts tapasztalatot, kezdve a krumpli- és hagymapucolástól, a tányérok előkészítésén keresztül, a hűtők tisztán tartásáig.

Ha az itthoni lehetőségek nem tetszenek, ne félj néhány évre kimenni külföldre és a nyelvtanulás mellett az ottani munkát és technikákat is hasznosíthatod a későbbiekben (nem mellesleg a magasabb fizetés sem hátrány).

Ha már elég tapasztalatot szereztél és sok mindenben fejlődtél, akkor feljebb is ugorhatsz a ranglétrán. Ezek után tapasztalni fogod, hogy sokkal több és komolyabb munkát bíznak rád: tányérok díszítése, saláták és mártások elkészítése, hús elősütése.

Haladj mindig előre


Nem szabad sokáig egy szinten maradni, ezért motiváld magad és fejlődés mellett folyamatosan lépj feljebb. Ha az adott konyhában erre nincs lehetőséged, akkor könnyedén kereshetsz másikat magadnak. Így néhány éven belül akár szakács lehetsz egy ötcsillagos étteremben vagy saját street food konyhát is nyithatsz.

Nézd meg, hogyan lehet sikereket elérni a szakács szakmával

GAULT&MILLAU 2016: "Az év felfedezettje"

A ST.ANDREA WINE & GOURMET BAR ÉS SÉFJE, BARNA ÁDÁM

Barna Ádám

 
Bélmegyeri Vadászkastély konyhájáról indulva, öt évre költözött ki Ausztriába. 2013-ban a GenussWirt des Jahres Österreich díjjal jutalmazták a munkáját. A Gault&Millau kalauzban a 2016. év felfedezettje (két szakácssapka, 15 pont). St. Andrea Wine & Gourmet Bar (2017 Michelin kalauz által ajánlott éttermek között).
 

St. Andrea Wine & Gourmet Bar

Mostani munkahelyemen (St. Andrea Wine & Gourmet Bár) ételeink alkalmazkodnak a hely miliőjéhez, szelleméhez — hangsúlyozta Barna Ádám. — Konyhánk, a Monarchia területén megtalálható ételek, alapanyagok a világ fűszereivel, gyakran a polgári konyhából inspirálódva, némileg „leporolva” készülnek, és leginkább „világra nyitott magyar ízekként” jellemezhetőek. Örülök, hogy erőfeszítéseinket a magazin is értékelte.

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/szakma02/public_html/szakmamagazin.hu/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/szakma02/public_html/szakmamagazin.hu/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107