Sokaktól csak azt halljuk, hogy milyen nehéz a szakács szakma és mennyi küzdelem árán lehet feljebb jutni a ranglétrán. Mi azért nem ezekről szeretnénk itt beszélni.
A hátrányokat sem hátrányként fognám fel, inkább úgy mondanám, hogy türelmesnek kell lenni és folyamatosan fejlődni kell: egy szakács tanfolyam elvégzése után annak kevés az esélye, hogy egyből az álmaid állását fogod kapni.
Ha már felvesznek egy konyhába dolgozni, annak is örülj, mert már jó úton jársz. A lényeg, hogy gyűjts tapasztalatot, kezdve a krumpli- és hagymapucolástól, a tányérok előkészítésén keresztül, a hűtők tisztán tartásáig.
Ha az itthoni lehetőségek nem tetszenek, ne félj néhány évre kimenni külföldre és a nyelvtanulás mellett az ottani munkát és technikákat is hasznosíthatod a későbbiekben (nem mellesleg a magasabb fizetés sem hátrány).
Ha már elég tapasztalatot szereztél és sok mindenben fejlődtél, akkor feljebb is ugorhatsz a ranglétrán. Ezek után tapasztalni fogod, hogy sokkal több és komolyabb munkát bíznak rád: tányérok díszítése, saláták és mártások elkészítése, hús elősütése.
Nem szabad sokáig egy szinten maradni, ezért motiváld magad és fejlődés mellett folyamatosan lépj feljebb. Ha az adott konyhában erre nincs lehetőséged, akkor könnyedén kereshetsz másikat magadnak. Így néhány éven belül akár szakács lehetsz egy ötcsillagos étteremben vagy saját street food konyhát is nyithatsz.